انواع سرمایه گذاری و ریسک‌‌های آن

انواع سرمایه گذاری و ریسک‌‌های آن
04 خرداد

تعیین استراتژی صحیح سرمایه گذاری می‌تواند یکی از بهترین راه‌های رسیدن به استقلال و رشد مالی باشد. سرمایه‌گذاری چه به

تعیین استراتژی صحیح سرمایه گذاری می‌تواند یکی از بهترین راه‌های رسیدن به استقلال و رشد مالی باشد. سرمایه‌گذاری چه به عنوان مکملی برای درآمد منظم باشد، چه به عنوان پس انداز اضافی برای بازنشستگی و یا حتی راهی برای پرداخت بدهی، می‌تواند سلامت مالی اشخاص را تحت تاثیر قرار دهد. تنوع انواع سرمایه گذاری و به تبع آن ریسک‌های سرمایه گذاری باعث شده است که افراد زیادی از شنیدن نام آن بترسند. در ادامه این مطلب از کارگزاری حافظ، چند استراتژی سرمایه‌گذاری و اهمیت آشنایی با ریسک‌های سرمایه‌گذاری بیان می‌شوند.

استراتژی سرمایه گذاری چیست؟

استراتژی سرمایه گذاری یک برنامه خاص برای کسب درآمد از طریق منابع مسکوت است و معمولا با ارزیابی اهداف آینده فرد، تحمل ریسک، نیازها و سلامت مالی تعیین می‌شود.

دلایل سرمایه‌گذاری در افراد مختلف متفاوت است. با این حال، یک چیز واضح است: در بین عموم مردم سرمایه‌گذاری به عنوان راهی برای تقویت توان مالی تصور می‌شود.

بهترین استراتژی‌های سرمایه گذاری به سرمایه‌گذار کمک می‌کند سرمایه موجود خود را افزایش دهد و شکلی از امنیت مالی را برای خود فراهم کند.

نکته مهم اما این است که اگر شخصی بدون دانستن جزئیات دقیق وارد گود سرمایه‌گذاری شود سطوح مختلفی از ریسک را در دوره‌های زمانی و حتی در ارتباط با انواع مختلف استراتژی‌های سرمایه‌گذاری تجربه خواهد کرد.

انواع مختلف استراتژی‌های سرمایه گذاری

چگونه استراتژی سرمایه گذاری خود را انتخاب کنیم

اولین قدم برای شروع سرمایه گذاری، ارزیابی سلامت مالی فعلی است. بهتر است همیشه در ابتدای کار به گزینه‌ای که قرار است پول برای آن سرمایه‌گذاری شود نگاه دقیق داشت و بعد پول خود را در آن گزینه مدنظر پس انداز کرد.

۶ نوع استراتژی سرمایه گذاری

بهترین نوع استراتژی سرمایه گذاری، کاری فراتر از جستجوی استراتژی است که بیشترین سود را به همراه بیاورد.

هنگام تصمیم‌گیری در مورد چگونگی سرمایه‌گذاری روی بودجه خود  با در نظر گرفتن زمان موجودتان باید فاکتورهای زیادی را مدنظر قرار دهید.

توصیه می‌شود سرمایه گذاران در سرمایه‌گذاری‌های خود به سطح فعالیت ترجیحی و تحمل ریسک فردی خود نگاه کنند. این ملاحظات نیازمند نگاهی دقیق به برنامه، زندگی روزمره، سن و مواردی از این دست است.

  • استراتژی‌های سرمایه گذاری کوتاه مدت
  • استراتژی‌های سرمایه گذاری بلند مدت
  • استراتژی‌های سرمایه گذاری فعال
  • استراتژی‌های سرمایه گذاری منفعل
  • استراتژی‌های سرمایه گذاری با ریسک بالا
  • استراتژی‌های سرمایه گذاری کم خطر

۱.   استراتژی‌های سرمایه گذاری کوتاه مدت

استراتژی سرمایه گذاری کوتاه مدت به طور کلی استراتژی است که نتایج حاصل را در بازه زمانی کوتاه مدت نشان می‌دهد. چند نمونه از این نوع استراتژی سرمایه گذاری شامل افتتاح حساب پس انداز یا سپرده بانکی با بهره بالا و اوراق مشارکت درآمد ثابت است.

سرمایه‌گذاران معمولا در صورتی که بخواهند پس انداز خود را برای آینده با سود همراه کنند به دنبال روش‌های سرمایه‌گذاری مختلف  می‌روند.

بزرگترین عاملی که باید در هنگام بررسی گزینه‌های کوتاه مدت در نظر گرفت سودآوری آنهاست.

۲. استراتژی‌های سرمایه گذاری بلند مدت

استراتژی‌های سرمایه گذاری بلند مدت معمولا مواردی هستند که با نگاه بلند مدت به سرمایه‌گذاری به ذهن خطور می‌کنند. این موارد شامل املاک و مستغلات، سهام، صندوق‌های سرمایه گذاری  و طلا یا سایر کالاهای سرمایه‌ای است.

سرمایه گذاری‌های بلند مدت تا سال‌های طولانی بازدهی دارند یا به عبارتی تا زمانی که سرمایه‌گذار بخواهد در بازار حضور داشته باشد بازدهی و سود را هم خواهد داشت.

استراتژی‌های سرمایه گذاری بلند مدت می‌توانند گزینه بسیار خوبی باشند چون در مقایسه با سایر سرمایه‌گذاری‌ها، معمولا ریسک کمتر و بازدهی بیشتری دارند.

همان‌طور که گفته شد، سرمایه‌گذارانی که از این روش سرمایه‌گذاری استفاده می‌کنند باید به این نوع استراتژی سرمایه‌گذاری عادت کنند و سرمایه خود را برای مدت طولانی قفل کنند.

۳. استراتژی‌های سرمایه گذاری فعال

استراتژی سرمایه گذاری فعال دقیقا همان چیزی است که به نظر می‌رسد؛ این استراتژی نوعی سرمایه‌گذاری است که شخص سرمایه‌گذار مدام با آن درگیر است و مدام در حال بررسی بازار و اتخاذ روش‌های مناسب سرمایه‌گذاری است.

شکل دیگر سرمایه گذاری فعال زمانی است که سرمایه‌گذاران به جای کار با یک صندوق سرمایه‌گذاری یا مشاور، پرتفوی سهام خود را خودشان کنترل کنند. استراتژی‌های سرمایه گذاری فعال می‌تواند برای هر کسی که می‌خواهد از پس امور مالی خود برآید، چه از طریق سپردن مدیریت سرمایه به دیگری و چه درگیر شدن مستقیم با سرمایه، عالی باشد.

۴. استراتژی‌های سرمایه گذاری منفعل

استراتژی‌های منفعل سرمایه گذاری به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد تا در حالی که دارایی‌هایشان سودآوری دارند، خودشان به آرامی بنشینند و لذت ببرند.

این گزینه‌ها شامل اجاره یا سپردن سرمایه در صندوق‌های با درآمد ثابت، صندوق سرمایه‌گذاری مختلط، صندوق‌های ETF، صندوق سرمایه‌گذاری و سبدگردانی می‌شود. در حالی که برای ایجاد استراتژی‌های سرمایه گذاری منفعل، به همان میزان تحقیقی که برای دیگر استراتژی‌ها صرف می‌شود لازم است، اما در مقایسه با سایر سرمایه‌گذاری‌ها به مشارکت و صرف وقت روزمره نیاز ندارد.

به همین دلیل، بسیاری از افراد این نوع استراتژی‌های سرمایه گذاری را به عنوان راهی برای تامین درآمد منظم خود و یا پس انداز بازنشستگی انتخاب می‌کنند.

۵. استراتژی‌های سرمایه گذاری با ریسک بالا

در نظر گرفتن ریسک در هنگام ارزیابی استراتژی‌های مختلف سرمایه گذاری بسیار مهم است و به نوسانات سرمایه‌گذاری معین اشاره دارد.

بیشتر افراد ریسک بالا را با پاداش یا سود بالا مرتبط می‌دانند. شاید در بسیاری از موارد این تصور درست باشد اما استراتژی‌های سرمایه گذاری با ریسک بالا برای همه افراد مناسب نیست.

شاید بتوان گفت این گزینه بیشتر مناسب افراد جوانی است که وقت دارند تا در صورت مواجهه با ریسک، مجدد برای بهبود شرایط مالی خود تلاش کنند.

چند نمونه از استراتژی‌های سرمایه گذاری پر خطر شامل سرمایه گذاری در شرکت‌های نوپا یا بازی در بورس اوراق بهادار است.

۶. استراتژی‌های سرمایه گذاری کم خطر

استراتژی‌های سرمایه گذاری کم خطر می‌توانند اولین گزینه سرمایه گذاری عالی برای افراد در هر سنی باشد. دلیل این امر این است که با این استراتژی سرمایه گذاران بدون به خطر انداختن سرمایه‌گذاری اولیه خود و داشتن خسارات مالی زیاد، نوعی بازدهی را خواهند داشت.

سرمایه گذاری‌های کم خطر شامل خرید اوراق بدهی و حساب‌های پس انداز است.

متنوع‌سازی جنبه دیگری از سرمایه گذاری کم خطر است، به این معنی که در این روش شخص سرمایه خود را در چندین مورد مختلف سرمایه‌گذاری می‌کند.

متنوع کردن سرمایه‌گذاری از این طریق می‌تواند در مقابل از دست دادن همه وجوه در صورت عملکرد نا مناسب از سرمایه‌گذاری محافظت کند. این همان مدیریت سرمایه (Money Managment) نامیده می‌شود.

آشنایی با روش های اصلی سرمایه گذاری

انواع اصلی سرمایه گذاری

چند نوع استراتژی سرمایه گذاری وجود دارد که از لحاظ تاریخی عملکرد خوبی داشته‌اند و آنها را به دروازه‌های بزرگی برای ورود به دنیای سرمایه گذاری تبدیل کرده است.

این انواع سرمایه گذاری، بسته به نحوه مدیریت آنها، با سطوح مختلفی از خطر و ریسک همراه هستند. اگر قصد سرمایه‌گذاری دارید، قبل از شروع، راهکارهای اساسی زیر را مرور کنید:

سرمایه گذاری در سهام:

سرمایه گذاری در سهام یک روش است که در آن سرمایه‌گذاران می‌توانند برای کسب سود خود سهام بخرند، نگهداری کنند و بفروشند.

با خرید سهام، سرمایه‌گذاران سرمایه خود را روی شرکتی سرمایه‌گذاری می‌کنند که معتقدند به موقع عملکرد خوبی خواهد داشت، بنابراین سرمایه‌گذاری اولیه خود را افزایش می‌دهند.

سهام می‌تواند از نظر ارزشی یا افزایش باشد یا افت کند و مقداری از سطح خطر را به این استراتژی اضافه کند. اگرچه این خطرات اغلب با برنامه زمانی طولانی و برخی از اشکال مدیریت سبد سهام حرفه‌ای خنثی می‌شوند.

سرمایه گذاری در اوراق مشارکت:

خرید اوراق مشارکت می‌تواند یک استراتژی سرمایه گذاری بلند مدت و کم خطر برای هر کسی باشد که به رشد سرمایه خود علاقه‌مند است.

اوراق بدهی معمولا بسته به نوع آنها توسط یک شرکت یا دولت تامین می‌شود و سود را به صورت پرداخت سود به سرمایه‌گذار ارائه می‌دهد. در حالی که اوراق بدهی به بازدهی بالا شناخته شده نیستند اما می‌توانند راهی عالی برای متنوع‌سازی سرمایه‌گذاری باشند.

صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک:

صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک به حساب‌هایی گفته می‌شود که در آن صندوق‌ها، سرمایه شخص را در چندین مورد سرمایه‌گذاری مانند سهام و اوراق مشارکت قرار می‌دهند.

این وجوه به صورت تخصصی مدیریت می‌شوند و استراتژی سرمایه‌گذاری مشخصی را در خود دارند. آنها در مقایسه با سایر گزینه‌ها می‌توانند حداقل سرمایه‌گذاری بالاتری داشته باشند، با این وجود تصور می‌شود عملکرد خوبی هم دارند.

ریسک سرمایه گذاری

 

بهترین استراتژی های سرمایه گذاری برای مبتدیان

دلیلی اصلی که بسیاری از سرمایه‌گذاران جدید به سمت همان استراتژی‌های همیشگی سرمایه‌گذاری گرایش پیدا می کنند امکان تعادل در آنهاست.

بهترین استراتژی‌های سرمایه گذاری برای مبتدیان، استراتژی‌هایی هستند که تعادل بالایی بین ریسک و سودآوری بالقوه را نوید می‌دهند. در ادامه چند مورد از استراتژی‌های مناسب برای شروع سرمایه‌گذاری آورده شده است:

سرمایه گذاری خرید و نگهداری:

سرمایه گذاری خرید و نگهداری به انجام سرمایه گذاری اولیه و حفظ دارایی تا زمان افزایش آن اشاره دارد. ساده‌ترین مثال این امر خرید سهام و سپس فروش آنها پس از افزایش ارزششان است.

خرید و نگهداری یک استراتژی محبوب در حوزه املاک و مستغلات است زیرا معمولا با گذشت زمان قیمت املاک به شدت افزایش می‌یابند. این نوع سرمایه گذاری برای مبتدیان بسیار مناسب است زیرا از سرمایه‌شان در برخی از افت‌های کوتاه مدت در بازار محافظت می‌کند.

سرمایه گذار‌ی رشد:

یکی دیگر از راهکارهای محبوب مبتدیان، شناسایی سرمایه گذاری‌های رشد است. این سرمایه‌گذاری به معنای جستجوی شرکت‌های نوظهور و خرید سهام آنها قبل از رونق کسب‌وکارشان است.

سرمایه گذاری ارزش:

سرمایه گذاری ارزش اساسا معادل خرید معامله در دنیای مالی است. این استراتژی شامل شناسایی سرمایه گذاری‌هایی است که قیمت آنها کمتر از ارزششان است و انتظار می‌رود رشد کنند.

این روش سرمایه‌گذاری می‌تواند به معنای جستجوی ملک در محله‌ای در حال رشد یا خرید سهام یک شرکت کمتر شناخته شده باشد که انتظار می‌رود بالا برود.

ریسک‌های سرمایه‌گذاری

نکته مهمی که در زمان سرمایه‌گذاری و انتخاب روش و استراتژی سرمایه‌گذاری باید به آن دقت شود ریسک هر سرمایه‌گذاری است.

بسیاری از اوقات که به ریسک یا خطر فکر می‌کنیم، فقط به سطح سهام در مقابل اوراق بدهی که در سبد سهام داریم، فکر می‌کنیم.

اگرچه این تفکر راهی برای اندازه‌گیری خطر است اما لایه‌های عمیق‌تری برای بررسی وجود دارد. هر کسی که به سرمایه‌گذاری فکر می‌کند باید انواع مختلف ریسک سرمایه گذاری را هم بشناسد و درک کند.

انواع مختلف ریسک‌ سرمایه گذاری کدامند؟

ریسک بازار

یکی از انواع مختلف ریسک‌های سرمایه گذاری، ریسک بازار است. همیشه این خطر وجود دارد که ارزش پرتفوی شما یا همان سرمایه‌گذاری شما، بر اساس عوامل مختلف اقتصادی کلان مانند رکود، سیاست، ارز و تاثیر کلی اقتصاد نوسان پیدا کند.

این همان ریسکی است که وقتی به مانده حساب خود نگاه می‌کنیم بیشترین میزان از آن را مشاهده می‌کنیم.

ریسک تورم

از طرف مقابل، ریسک تورم ریسکی است که اگر بازگشت سرمایه با تورم همگام نشود، ایجاد می‌شود و به عبارتی در این حالت سرمایه‌گذار قدرت خرید خود را از دست می‌دهد.

به عنوان مثال اگر به پول نقد نگاه کنید متوجه می‌شوید در حالی که پول نقد ابزاری عالی برای حفظ و نگهداری است اما متعادل‌سازی این مورد با بقیه انواع سرمایه‌گذاری‌ها مهم است زیرا نگهداری وجه نقد تقریبا بیهوده است و بنابراین می‌تواند قدرت خرید شما را کاهش دهد.

ریسک نقدشوندگی

مثال دیگر از انواع مختلف ریسک‌های سرمایه گذاری، خطر عدم توانایی فروش اوراق بهادار و تبدیل آنها به پول نقد است.

به عنوان مثال، یک صندوق ETF یا یک صندوق سرمایه گذاری در سهام معمولا نقدشوندگی بالایی دارد بنابراین شما در این صندوق‌ها به راحتی می‌توانید سهام خود را بفروشید و پول نقد خود را طی ۱-۲ روز کاری دریافت کنید.

از طرف دیگر، یک دارایی مثل ملک همیشه با خطر نقدشوندگی بالایی مواجه است زیرا فروش آن ملک و تبدیل آن به پول نقد به زمان بیشتری نیاز دارد. شما باید منتظر خریدار علاقه‌مند باشید و منتظر بمانید تا فروش انجام شود.

بسیاری این خطر را فراموش می‌کنند و تصور می‌کنند که وقتی زمان آن فرا برسد، این دارایی‌ها بلافاصله به فروش می‌رسند اما همیشه این‌طور نیست.

ریسک نرخ بهره

ریسک نرخ بهره ریسکی است که به واسطه آن سرمایه‌گذاری‌ها با نرخ بهره در نوسان است. این مورد را در اوراق مشارکت می‌بینیم به این صورت که معمولا وقتی نرخ بهره بالا می‌رود، ارزش اوراق مشارکت پایین می‌آید.

اما اگر سرمایه‌گذار قصد داشته باشد اوراق مشارکت خود را تا زمان بلوغ نگه دارد، این خطر بر او تاثیری نمی‌گذارد.

ریسک سیاسی

یکی از انواع مختلف ریسک‌های سرمایه گذاری که قطعا همه با آن آشنا هستند، ریسک سیاسی است.

ریسک سیاسی ریسکی است که در آن، فضای سیاسی کشور بر عملکرد و بنابراین ارزش سهام تاثیر منفی می‌گذارد. به عنوان مثال، در صورت انتخاب نامزد X، آنها می‌توانند لایحه Y را که تاثیر Z بر اقتصاد دارد، تصویب کنند.

ریسک تجاری

ریسک تجاری همان عدم اطمینان کلی به فعالیت‌های تجاری یک شرکت است (یعنی آیا شرکت دغدغه ادامه کار را دارد؟)، و اینکه آیا شرکت پایدار و سودآور است.

این ریسکی است که به شدت در شرکت‌های نوپا یا شرکت‌های جدید ارزیابی می‌شود اما در عین حال ممکن است برای هر شرکت دیگری هم اتفاق بیافتد.

اعتبار / خطر پیش فرض

این خطر در واقع زمانی اتفاق می‌افتد که شرکتی که شما صاحب اوراق قرضه آن هستید دیگر نتواند بدهی‌های خود را پرداخت کند.

هر یک از اوراق مشارکت معمولا دارای رتبه اعتباری هستند که برای کمک به سنجش این ریسک آن را صادر می‌کنند، اما رتبه‌بندی اعتباری هم ممکن است گاهی پس از خرید شخصی از اوراق مشارکت تغییر کند و یا تاثیر مثبت یا منفی بر قیمت فعلی آن در بازار بگذارد.

ریسک‌های خاص برنامه ریزی مالی

ریسک‌های برنامه‌ریزی مالی نوع دیگری از ریسک سرمایه گذاری است که باید مورد توجه قرار گیرد. این ریسک‌ها نوعی ریسک هستند که برای یک شخص خاص وجود دارد و مربوط به سن، تمایل به سرمایه گذاری و موارد دیگر است. در ادامه سه ریسک مهم برنامه‌ریزی مالی معرفی می‌شود.

خطر ماندگاری یا طول عمر

ریسک طول عمر ریسکی است که به سن و شرایط سنی سرمایه‌گذار اشاره دارد. این نکته‌ای است که هر سرمایه‌گذار باید در نظر بگیرد.

خطر تغییر افق یا دیدگاه

خطر تغییر افق زمانی هم دیگر موردی است که باید حتما در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با سرمایه‌گذار در نظر گرفته شود مثلا باید همیشه در حین سرمایه گذاری خطر از دست دادن کار در نظر گرفته شود.

خطر سلامتی

این نوع ریسک سرمایه گذاری با توجه به آنچه در جهان می‌گذرد الان دور از ذهن نیست. به طور خاص، خطر از دست دادن سلامتی و افزایش هزینه‌های درمانی مرتبط با آن جز مواردی است که باید به عنوان ریسک‌های مالی همیشه در برنامه‌ریزی سرمایه‌گذاری به آن دقت کرد

نتیجه‌گیری

همانطور که دیدید، انواع مختلفی از استراتژی‌های سرمایه گذاری وجود دارد که تقریبا هر کدامشان یک سطح از خطر، درگیری و زمان را به خود اختصاص می‌دهند. یافتن بهترین استراتژی به عوامل و اولویت‌های شخصی و وضعیت مالی بازمی‌گردد.

بهترین توصیه به علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری می‌توان این باشد که حتما قبل از سرمایه‌گذاری تحقیق کنید تا سلامت مالی خود را تقویت کنید نه این که در دام مشکلات مالی بیافتید.

کلمات کلیدی

مقاله

پیام بگذارید