معاملات آپشن یا اختیار معامله به زبان ساده
28 فروردین
اگر به دنبال این هستید که از سرمایهگذاری در سهام، صندوقهای مشترک یا اوراق بدهی در سبد سهام فراتر برویدف معاملات آپشن یا اختیار معامله یک پیشنهاد جذاب برای کسب سود و معامله با قواعدی جذاب را فراهم میکند.
اگر به دنبال این هستید که از سرمایهگذاری در سهام، صندوقهای مشترک یا اوراق بدهی در سبد سهام فراتر بروید، معاملات آپشن یا همان اختیار معامله میتوانند گزینه مناسبی برای شما باشد.
معاملات آپشن گزینههای متنوعی را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند این در حالی است که سرمایهگذاری در اختیار معامله، ریسک بالایی دارد اما در عین حال هم میتواند سودآور باشد.
شاید شنیده باشید که میگویند، شروع سرمایهگذاری با اختیار معامله کاری دشوار است یا فقط برای سرمایهگذاران حرفهای است. اما واقعیت این است که معاملات آپشن نوعی سرمایهگذاری است که تقریبا هر سرمایهگذار با کسب دانش مناسب میتواند آن را امتحان کند.
آیا علاقهمند هستید که در معاملات خرید و فروش آپشن شرکت کنید؟ در این مقاله از کارگزاری حافظ مروری بر معاملات آپشن خواهیم داشت و به اصل این روش چند منظوره برای سرمایهگذاری میپردازیم.
تاریخچه معاملات آپشن یا اختیار معامله در دنیا
گفته میشود قرارداد معاملات آپشن از قرنها پیش در یونان بوستان بوده و حتی تاریخ حکایت از این دارد که اولین کسی که از آپشن استفاده کرده، فیلسوف یونانی تالس بوده است.
بورس اختیار معامله شیکاگو که یکی از مهمترین بورسهای اختیار معامله دنیاست هم در سال ۱۹۷۳ تاسیس شده است.
معاملات آپشن چیست؟
معاملات آپشن میتواند پیچیدهتر از آنچه که هست به نظر برسد. اگر به دنبال تعریف معاملات آپشن به زبان ساده هستید، شاید بتوان تعریف ساده معاملات آپشن را چیزی شبیه به این دانست:
معاملات آپشن یا معاملات اختیار معامله ابزاری است که به شما حق خرید یا فروش اوراق بهادار خاص را در یک تاریخ خاص و با قیمت مشخص میدهد.
به عبارتی، اختیار معامله قراردادی است که به دارایی زیربنایی دیگری مثل سهام یا اوراق بهادار دیگر وابسته است. قراردادهای اختیار معامله برای یک بازه زمانی مشخص که میتواند به اندازه یک روز یا چند ماه باشد، مناسب است.
هنگام خرید یک اختیار معامله، شما حق دارید دارایی پایه را معامله کنید، اما موظف به انجام آن نیستید.
اگر شما سرمایهگذاری هستید که خودتان به صورت شخصی در معاملات آپشن دقیق میشوید و بر تصمیمات و معاملات تجاری خود کاملا کنترل دارید، دقت داشته باشید در معاملات آپشن این بدان معنا نیست که شما تنها هستید.
در بسیاری از جوامع معاملهگران را گرد هم میآورند تا درباره موضوعاتی مانند چشمانداز فعلی بازار و استراتژیهای معاملات آپشن بحث کنند.
انواع مختلف معاملات آپشن
برای تشکیل پایگاه دانش خود در اختیار معامله، ابتدا باید با انواع مختلف آپشنهایی که میتوانید معامله کنید آشنا شوید. دو دسته اساسی از معاملات آپشن برای انتخاب عبارتند از اختیار خرید و اختیار فروش.
اختیار خرید (Call) چیست؟
اختیار خرید یا Call Option این حق را به شما میدهد که در مدت زمان معینی یک اوراق بهادار اساسی را با قیمت تعیین شده خریداری کنید. به قیمتی که پرداخت میکنید قیمت اعمال یا Strike Price میگویند. در این معاملات، تاریخ پایان اعمال اختیار خرید هم تاریخ انقضا نامیده میشود.
اختیار خرید میتواند به سبک آمریکایی یا اروپایی باشد. با گزینههای سبک آمریکایی میتوانید دارایی اصلی را در هر زمان تا تاریخ انقضا خریداری کنید. اما گزینههای سبک اروپایی فقط به شما امکان میدهد دارایی را در تاریخ انقضا خریداری کنید.
اختیار فروش (put) چیست؟
اختیار فروش یا Put Option نقطه مقابل اختیار خرید است. در این معامله به جای داشتن حق خرید اوراق بهادار، یک حق فروش به شما تعقلق میگیرید که بتوانید آن را با قیمت اعمال تعیین شده بفروشید.
قراردادهای اختیار فروش نیز تاریخ انقضا دارند. همان قواعد سبک (یعنی آمریکایی یا اروپایی) برای زمانی که میتوانید آنها را اعمال کنید، در این قراردادها هم اعمال میشود.
معاملات آپشن چگونه کار میکند؟
معاملات آپشن کاری است که میتوانید از طریق یک حساب کارگزاری آنلاین انجام دهید. در نحوه معاملات اختیار معامله، در ادامه چند نکته مهم که باید بدانید بیان میشود.
قبل از معامله، چند نکته را باید در نظر بگیرید که عبارتند از:
- چقدر میخواهید سرمایهگذاری کنید؟
- برای چه بازه زمانی میخواهید سرمایهگذاری کنید؟
- تغییرات قیمت پیشبینی شده برای دارایی پایه چقدر است؟
اگر فکر میکنید قیمت دارایی اصلی قبل از تاریخ انقضا کاهش مییابد، فروش اختیار خرید میتواند منطقی باشد و برعکس. گزینههای مبتنی بر سهام، که بیشتر به عنوان «اختیار سهام» شناخته میشوند، معمولا یک پیشرو طبیعی برای معاملهگران تازه وارد در معاملات اختیار است.
نحوه تعیین قیمت آپشنها
قیمت آپشن را میتوان با استفاده از مدلهای مختلف محاسبه کرد. اما در اصل، قیمت معاملات آپشن بر دو چیز استوار است: ارزش ذاتی و ارزش زمانی.
ارزش ذاتی یک آپشن نشاندهنده پتانسیل سود آن بر اساس تفاوت بین قیمت اعمال و قیمت فعلی دارایی است، از ارزش زمانی برای سنجش چگونگی تاثیر نوسانات بر قیمت دارایی اساسی تا تاریخ انقضا استفاده میشود.
قیمت سهام، قیمت اعمال و تاریخ انقضا همه میتوانند در قیمتگذاری آپشنها موثر باشند. قیمت سهام و قیمت اعمال بر ارزش ذاتی تاثیر میگذارد، این در حالی است که تاریخ انقضا میتواند بر ارزش زمانی تاثیر بگذارد.
مزایا و خطرات معاملات آپشن
مانند سایر استراتژیهای سرمایهگذاری، معاملات آپشن دارای مزایا و معایبی است و درک این مزایا و خطرات احتمالی برای جلوگیری از اشتباهات پرهزینه بسیار مهم است.
از نظر مزایا، معاملات آپشن میتواند انعطافپذیری و نقدشوندگی داشته باشند. در مقایسه با سایر گزینههای سرمایهگذاری، در اختیار معامله ممکن است بتوانید با مقادیر کمتری هم سرمایهگذاری کنید.
از اختیار معامله میتوان برای ایجاد حفاظت در برابر خطرات منفی و ایجاد تنوع در مجموعه سرمایهگذاری خود هم استفاده کنید و یک معاملهگر گزینههای هوشمند میتواند بازده قابل توجهی را برای خود ایجاد کند.
از سوی دیگر، اختیار معامله میتواند بسیار خطرناکتر از خرید سهام، ETF یا اوراق قرضه باشد. پیشبینی تغییرات قیمت سهام میتواند مشکل باشد و اگر تحلیل شما درباره یک اوراق بهادار خاص اشتباه باشد، معاملات اختیار معامله میتواند شما را در معرض ضررهای جدی قرار دهد. به همین دلیل، مهم است که در نظر بگیرید که چگونه اختیار معامله را با اهداف کلی خود و تحمل ریسکتان مطابقت دهید.
نماد اختیار معامله در بورس
نماد اختیار معامله خرید در بورس حرف «ض» و نماد اختیار معامله فروش حرف «ط» میباشد که به ابتدای بخشی از نماد شرکتهایی که امکان اختیار خرید معامله دارند اضافه میشود.
از دی ماه ۱۳۹۵، اختیار معامله خرید صرفا برای شرکتهای فولاد مبارکه اصفهان، ایران خودرو و شرکت صنایع مس ایران در نظر گرفته شد و اکنون امکان خرید اختیار معامله این سه شرکت وجود دارد.
اگر به نماد اختیار معامله خرید این سه شرکت دقت کنید در کنار نام نماد قیمت اعمال و تاریخ اعمال هم قرار دارد. از جمله نکات مهم در معاملات اختیار خرید این است که دامنه نوسان ندارند و اکنون اختیار خرید هر سهام شامل ۱۰ هزار سهم در تاریخ اعمال میشود.
امکان انجام معاملات آپشن در کارگزاری حافظ
کارگزاری حافظ در طی سالیان فعالیتش همواره تلاش کرده، سبد خدمات کاملی در اختیار علاقهمندان به بازار سرمایه قرار دهد. در حال حاضر امکان انجام معاملات اختیار معامله سهام، شاخص سهام، اختیار معامله کالایی و قراردادهای آتی در کارگزاری حافظ فراهم شده است. برای آغاز معاملهگری کافی است به یادداشت آموزش دریافت کد معاملات آپشن مراجعه کنید.
نتیجه گیری
معاملات آپشن یا اختیار معامله به صاحبان آنها اجازه میدهد تا تعداد مشخصی از سهام یک شرکت اصلی را با قیمت خاصی در تاریخ معینی بخرند یا بفروشند.
همانطور که گفته شده مزیت اصلی معاملات آپشن این است که به معاملهگران حق خرید یا فروش سهام را برای کسری از قیمت بازار خود میدهد و این واقعیت که یک اختیار معامله شما را ملزم به معامله دارایی اصلی نمیکند بدین معناست که شما میتوانید تنها در شرایط مطلوب بازار خرید یا فروش داشته باشید.
البته، معاملات آپشن بدون خطر و ریسک نیست به همین دلیل است که صرفا برای شرکتها و سرمایهگذاران باتجربهتر مناسب هستند چون اساسا انجام اختیار معامله معمولا به تحقیق و استفاده دقیق از استراتژی ریسک احتیاج دارند.
با این حال، اگر ملاحظات لازم صورت گیرد، قراردادهای آپشن میتوانند وسیلهای بسیار موثر برای سودآوری از افزایش یا کاهش قیمت دارایی باشند. فقط همیشه آماده باشید تا حرکات سهام اختیاری خود را زیر نظر داشته باشید و در استفاده از آنها منضبط باشید.
پیام بگذارید